Neděle, 8. 9. 2024
Dnešní úřední hodiny: zavřeno
Rychlý kontakt: 734 442 020

Sportovně-relaxační areál

Jak jsme již informovali ve Václavovickém informátoru, je v plném proudu příprava nového sportovně-relaxačního areálu, který postupně vyrůstá v oblasti bývalého koupaliště. V rámci zapojení občanů do budování areálu bychom všem rádi dali možnost se ke studii vyjádřit a případně navrhnout její doplnění s tím, že je třeba dodržet ráz projektu (revitalizace veřejného prostranství) a samozřejmě i finanční udržitelnost (minimalizace provozních nákladů, financování výstavby).

Vaše připomínky můžete do konce roku sdělovat e-mailem starostovi nebo místostarostovi, popř. osobně na základě dohodnuté schůzky.

Areál bude sloužit všem občanům bez rozdílu věku. Měla by zde být různá sportoviště, která by přitáhla děti a mládež na čerstvý vzduch a rovněž kulturně-relaxační zóna. Ta by poskytovala klidné zázemí pro procházky nebo pro pořádání kulturních akcí.  V přiložené studii je uvedeno rozložení jednotlivých prvků a uvádíme vysvětlení k těm nejpodstatnějším:

Objekt zázemí: Bude vybudován v centru areálu tak, aby poskytoval základ pro jeho provoz a byl jakýmsi jeho jádrem. Budou v něm toalety a kavárna/bufet, který bude sloužit jako občerstvení pro občany, včetně venkovního posezení. Budova bude navržena tak, aby vhodně zapadla do estetického rámce území a zároveň aby byla přijatelná i z ekologického hlediska.

Hřiště s umělou trávou: Bude sloužit hlavně pro fotbal s tím, že bude užíváno nejen našimi fotbalisty, ale samozřejmě i širokou veřejností nebo školou. Hřiště je navrženo v rozměrech, které odpovídají oficiálním požadavkům pro mistrovské zápasy mládežnických kategorií, tzn. že šest našich týmů na nich může hrát své zápasy. Kdo sledujete dění v našem klubu, víte, že práce s mládeží je v našem fotbalovém oddíle na nezvykle vysoké úrovni a málokterá obec naší velikosti se může pochlubit takovým zájmem o tento sport mezi mladou generací. Bohužel tak velký počet týmu způsobil, že hlavní fotbalové hřiště je ve velice špatném stavu a situace se musí řešit alternativní hrací plochou.

Amfiteátr: Bude vyroben v přírodních duchu a bude sloužit k pořádání různých kulturních a společenských akcí (komorní koncerty, divadla, dětská vystoupení, apod.)

Parkour a workout: Dlouhodobě evidujeme zájem o výstavbu tohoto typu sportovišť a již v minulosti se toto plánovalo.

Pump track: Jedná se o dráhu určenou pro cyklisty s asfaltovým povrchem, která bude rovněž citlivě zakomponována do okolní krajiny. Pump track je v poslední době hodně populární a spousta naši občanů (hlavně z řad mládeže) nás kontaktuje s žádostmi o její případnou výstavbu.

Multifunkční hřiště: hřiště s tartanovým povrchem, které bude sloužit široké škále sportů (basketbal, nohejbal, tenis, volejbal, ….). Umístění v blízkosti školy bude znamenat snadnou dostupnost i v rámci výuky TV.

Další prvky jsou uvedeny v přiložené studii.

Celý areál bude samozřejmě doplněn potřebným mobiliářem (lavičky, koše, veřejné osvětlení, kamerový systém, apod.) a dojde k výsadbě nových stromů a květinových záhonů. Budou vyčištěny i břehy potoka.

V současné době probíhá tvorba projektu a po jeho dokončení (počátek roku 2024) bude podána žádost o dotaci. V případě získání dotace (která by měla činit 85 % uznatelných výdajů) by se s realizací celého areálu začalo v roce 2025. O dotaci se bude žádat v rámci 63. výzvy IROP a šance na její získání se jeví jako vysoká. V opačném případě by k realizaci jednotlivých prvků v areálu docházelo postupně dle finanční situace obce a dle dalších případných dotačních možností.

 

René Vašek - starosta

Přílohy ke stažení:

231123-vaclavovice-studie-f.pdf231123-vaclavovice-studie-f.pdf

Obec Václavovice

 

Obec Václavovice leží v Moravskoslezském kraji v okrese Ostrava-město v blízkosti měst Ostrava, Havířov a Frýdek-Místek a je členem svazku obcí Region Slezská brána. Žije v ní přes 2000 skvělých obyvatel a dle statistických údajů zde slunce svítí 340 dnů v roce. Ve Václavovicích je vše, co má ve správné obci být – škola, obchod, hospoda, více či méně opravené cesty, fotbalový klub, hasičárna, myslivna, zázemí pro děti a spousta malebných i tajemných zákoutí, když toto vše z Václavovic činí naprosto perfektní místo k životu…  

 

2 000
Přibližný počet obyvatel
5,67 km2
Katastrální výměra
304 m.n.m.
Nadmořká výška

Rychlé kontakty

Starosta

JUDr. René Vašek

778 762 812

Místostarosta

Antonín Novotný

731 469 163

Sekretariát, matrika

Iveta Novotná

596 833 028, 734 442 020

Naše obec čerpá finanční příspěvek v rámci projektu „Chodník podél silnice III/47310“ (Reg. číslo: CZ.06.4.59/0.0/0.0/16_038/0012717), který je spolufinancován z EU, konkrétně z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Realizací projektu dojde ke zvýšení bezpečnosti v dopravě v intravilánu obce Václavovice, neboť projekt vytvoří výstupy v podobě chodníkového tělesa v ulici Vratimovská podél komunikace č. III/47310 a nově realizovaných dvou míst pro přecházení v dané lokalitě.

Logo MMR
Používáním tohoto webu souhlasíte s analýzou návštěvnosti pomocí souborů cookies.Cookies a podmínky užívání